Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

2η ομάδα, α' μέρος: Αιολική ενέργεια και είδη ανεμογεννητριών


ΟΜΑΔΑ:2η Αλεξία Ατσιδάκου, Νικολέτα Καραγάνη, Χρυσάνθη Πουλάκη, Μάρθα Τσιριγώτη, Παναγιώτα Χρήστου


Ανατρέξαμε λοιπόν στο βιβλίο φυσικής της γ' γυμνασίου για να βρούμε οτι:


Ενέργεια
είναι η ικανότητα των σωμάτων να παράγουν έργ
ο ή αλλιώς η ικανότητα οργάνωσης της ύλης. Η ενέργεια κάνει αισθητή την παρουσία της με διάφορους τρόπους. Δεν εμφανίζεται από το τίποτα, ούτε εξαφανίζεται απλώς μετατρέπεται από μια μορφή σε μια άλλη αλλά κατά τις μετατροπές η συνολική ενέργεια διατηρείται σταθερή. Την χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Οι οργανισμοί μας χρειάζονται ενέργεια για να κινηθούν και οι μηχανές χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν.

Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως ήπια μορφή ενέργειας και περιλαμβάνεται στις «καθαρές» πηγές, δηλαδή πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η ενέργεια αυτή αξιοποιείται από τον άνθρωπο με τη βοήθεια των ανεμογεννητριών.





Ένα από τα πρώτα μας ερωτήματα αφορούσε το ύψος στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί μια ανεμογεννήτρια.


Μετά από σχετική έρευνα στο διαδύκτιο αλλά και από δικές μας παρατηρήσεις σχετικά με το ύψος στο οποίο έχουν τοποθετηθεί οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας διαπιστώσαμε πως :

Δεν υπάρχει ορισμένο ύψος στο οποίο πρέπει να τοποθετούνται. Προυπόθεση για την επιλογή της περιοχής είναι η ύπαρξη ισχυρών και καθαρών ρευμάτων ανέμου.






ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Μετά από έρευνα στο διαδύκτιο ανακαλύψαμε οτι: Υπάρχουν δύο είδη ανεμογεννητριών. Οριζοντίου και καθέτου άξονα.



Ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα: τέτοιου είδους είναι οι ανεμογεννήτριες οι οποίες περιστρέφονται γύρω από έναν οριζόντιο άξονα ως προς το επίπεδο του εδάφους. Είναι ησυνηθισμένη εικόνα της ανεμογεννήτριας που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Το πιο σημαντικό από τα μέλη μιας ανεμογεννήτριας ορίζονται άξονα είναι η γεννήτρια η οποία, παράγει τον ηλεκτρισμό. Όλο το σύστημα είναι τοποθετημένο πάνω σ’ έναν πύργο.






Ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα: οι ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα, ο οποίος είναι κάθετος στο επίπεδο του εδάφους. Οι ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα όσο καλά σχεδιασμένες και αν είναι δεν ξεπερνούν ποτέ σε απόδοση μια καλά

σχεδιασμένη ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα. Αυτός είναι ο λόγος που οι πρώτες προτιμούνται περισσότερο.


1 σχόλιο:

  1. Οι μορφές της ενέργειας; στην περίπτωσή μας τουλάχιστον;

    - Αιολική: ανεξάντλητη, καθαρή αλλά δύσχρηστη στην πρωτογενή της μορφή. Δεν την έχουμε όποτε την θέλουμε, και που να ανεβαίνουμε στα βουνά κάθε φορά που την χρειαζόμαστε.
    - Ηλεκτρική: Με την μετατροπή μπορούμε να την φέρουμε σπίτι μας (ό ανεμόμυλος στο σπίτι) και να την χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Ακόμα, με τη σύνδεση στο πανελλαδικό δίκτυο και την ποικιλία παραγωγής την έχουμε όποτε τη θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή